Passie voor Transport: Marije Schuiling

Biografie: Marije Schuiling | Leeftijd: 32 jaar | Woonplaats: Mildam | Werkt voor: Oenema Transport (Heerenveen) en Talant

Marije Schuiling is nu ongeveer 3 jaar chauffeur en combineert haar chauffeurswerk bij Oenema Transport met haar baan in de zorg. In ons interview met Marije vertelt ze ons meer over haar passie voor transport.

Van zorg naar transport

“Ik wilde altijd al chauffeur worden, vanaf mijn 18e al wel. Maar je moet heel sterk in je schoenen staan en dat was op die leeftijd bij mij nog niet het geval.” Ze heeft toen gekozen voor een carrière in de zorg.

Toen Marije het thuis ook zwaar kreeg, omdat ze ook verantwoordelijk werd voor de zorg van familieleden, werd het haar allemaal te veel. Haar leven bestond op dat moment grotendeels uit het zorgen voor anderen. Marije besloot toen voor haar passie voor transport te gaan.

In die tijd was het ook mogelijk om je C rijbewijs, met behulp van subsidie, te halen. Hoewel ze er niet zoveel vertrouwen in had en niet gedacht had het rijbewijs te halen, haalde ze het rijbewijs in één keer.

De passie voor het transport zit ook wel in de familie van Marije. Haar pake heeft vroeger ook een transportbedrijf gehad. “Het zit dus ook wel een beetje in het bloed”, aldus Marije.

Marije is bijna klaar voor vertrek, maar zet de lading eerst nog even vast.

Passie voor het chauffeurs vak

Wat Marije mooi vindt aan het chauffeur zijn is dat er altijd uitdagingen zijn. “Vooral als ik met staal rijd en je ergens aan komt en dat alles moet passen. Hoe maak ik het vast, hoe krijg ik het mee… een beetje puzzelen in het groot”. Daarnaast is Marije helemaal in haar hum als ze lekker onderweg is en onder het rijden keihard kan meezingen. “Het gevoel dat niemand je ziet terwijl je lekker meezingt met de radio, maar,” bekent Marije, “als dat wel zo is dan maakt mij dat ook niet uit”.

Er zitten volgens Marije voordelen en nadelen aan het vrachtwagenchauffeur zijn. Hoewel het als nadelig kan worden gezien zijn voor haar het vroege opstaan en het alleen zijn geen probleem. Ze vindt het heerlijk om op zichzelf te zijn en veel van de omgeving en Nederland te zien. Het tegenovergestelde van haar baan in de zorg: “In de zorg werk ik in een team, dus moet je samenwerken, naar elkaar luisteren, maar op de auto ben ik heerlijk op mijzelf”.

In de zorg werk ik in een team, dus moet je samenwerken, naar elkaar luisteren, maar op de auto ben ik heerlijk op mijzelf.”

De zorg weer in

Afgelopen juni is ze, naast haar baan als vrachtwagenchauffeur, weer de zorg in gegaan. Nadat Marije een open sollicitatie naar Talant had gestuurd werd ze aangenomen en kon ze beginnen in de flexpool. “Het werd wat rustiger bij Oenema qua inzetbare uren voor mij.”

In het begin was het werk bij Talant weer even wennen, omdat het voor Marije zo lang geleden was dat ze in zorg heeft gewerkt. Nu ze op een vaste groep bij Talant werkt heeft ze haar draai helemaal gevonden.

Marije werkt op een groep met kinderen die een verstandelijke beperking hebben. Deze kinderen hebben soms ook een lichamelijke beperking. Gedragsproblematiek en agressie komt ook wel eens voor. Hoewel dat zwaar is, vindt Marije het wel heel erg leuk om met deze groep kinderen te werken.

“Vooral de combinatie van beide banen is hartstikke leuk. Bij Talant ben ik veel mentaal bezig en op de vrachtwagen is het voornamelijk fysiek.” Tussen de vrachtwagens moet ze toch haar mannetje staan in een mannenwereld, maar bij Talant kan ze juist haar zorgzame kant goed uitten.

Jonah, een client van Marije bij Talant, en Piebe, Marije haar hond, samen op de foto. “In deze tijd mogen zij ook nergens heen en dan probeer ik toch leuke dingen te verzinnen om hun ook een mooie dag te geven.” Marije is blij met haar lieve hond, want Jonah is gek op honden en knuffelt dan ook graag met Piebe. De ouders van Jonah hebben toestemming gegeven voor het gebruik van de foto’s.


De balans tussen twee banen en vrije tijd

Marije werkt onregelmatige dagen op de vrachtwagen bij Oenema Transport, meestal is dat op oproepbasis. Daarnaast werkt ze meestal de overige dagen op de groep bij Talant. Marije heeft zowel bij Oenema Transport als bij Talant duidelijke afspraken gemaakt over haar werkdagen.

Thuis is de planning ook duidelijk. Marije en haar man hebben een mooi planbord hangen waar hun werkrooster op staat. Zo weten ze van elkaar wat de ander voor week heeft en dat is fijn met alle huisdieren in huis. Zo krijgen zij ook de aandacht en de verzorging die zij verdienen. De eerste die thuis is en de laatste die thuiskomt pakt de zorgtaken in huis wat meer op. “Het kan dus zijn dat je de ene week wat meer met elkaar belt, maar dat je elkaar de andere week weer meer ziet. Dat vind ik ook niet erg en hoort erbij!”, geeft Marije toe.

“Op vrijdags is het altijd zo dat we de vrachtwagens altijd samen wassen en daar help ik altijd bij. Dat is de weekafsluiting en daarna eten we altijd even met z’n allen”, aldus Marije.

Rijden voor Oenema Transport

“Ik heb het bij Oenema Transport heel erg naar mijn zin” vertelt Marije. Ze rijdt vooral bouwmaterialen en ander open transport. Ook rijdt ze met haar mooie roze DAF C onder andere staal, prefab delen van huizen, breedte transport en werkt ze af en toe met een kooiaap. Marije heeft dan ook haar VCA, heftruckcertificaat, Code 95 en uiteraard C en CE op zak.

Als Marije bij Oenema Transport stopt dan ziet ze zichzelf niet zo snel bij een ander transportbedrijf weer aan de slag gaan. “Een betere werkgever kan ik mij niet wensen en ik ben heel erg wijs met hen.” Ze ziet het rijden voor Oenema dan ook meer als een hobby dan dat het als werk voelt.

“Een betere werkgever kan ik mij niet wensen…”

Meiden die rijden

Marije vindt dat het geen verschil zou moeten maken dat er een vrouw of een man op de vrachtwagen zit. Ze wil geen nadruk leggen op dat er een vrouw op de vrachtwagen zit. Marije: “De auto is net zo lang bij mannen als bij vrouwen. Ik zie niet waarom het zo bijzonder is.” Ze is namelijk niet op de vrachtwagen gegaan, omdat ze dan een vrouw op de vrachtwagen is. Als ze kort haar had gehad en een man was geweest dan had Marije voor hetzelfde beroep gekozen.

Toch merkt Marije ook in het werkveld wel dat een vrouw op de vrachtwagen soms wenkbrauwen doet fronzen. Lastig is het vooral als er dan ook nog wordt gefloten. “Ik heb daar niet zoveel mee”, geeft Marije aan. “Ik vind dat eerder vervelend, dan dat ik het als een compliment opvat”. Komt ze wel op een bouwplaats waar menig man zijn wenkbrauwen fronst zodra Marije de cabine uitkomt dan zorgt ze voor een rustige houding. Volgens Marije is het dan het verstandigste om zo normaal mogelijk te doen.

Stiekem gefilmd

Dat een vrouw op de werkplaats soms wel heel wonderlijk is, bleek vooral tijdens een rit waar de kooiaap aan te pas kwam. “Bleek er een man stiekem foto’s te maken, terwijl ik mijn werk deed”, vertel Marije. Zoiets vindt Marije toch wel vervelend. Ze vindt dan ook niet dat ze op dat moment kan zeggen: “Maak jij stiekem een foto van mij?” Toch moet ze er in zichzelf ook wel om lachen, ook al voelt ze zich ongemakkelijk bij zo’n situatie.

“Ik ben op de auto gegaan voor mezelf en niet om wat anderen ervan vinden.”

Marije: “Ik kom daar om mijn werk te doen. Of ik nu een meisje ben met lang haar of een kerel met kort haar, dat maakt voor mij geen verschil. Ik ben op de auto gegaan voor mezelf en niet om wat anderen ervan vinden.”

Marije volledig in haar element, achter het stuur. “Ik ben laatst ook met de vrachtwagen op het werk geweest en dat vonden ze fantastisch. De kinderen op de groep bij Talant weten ook dat ik op de vrachtwagen rijd, dus dat is wel grappig”

Marije’s tip: Eerst proberen voordat je een mening kan vormen.

Wil je chauffeur worden? Dan heeft Marije Schuiling een goede tip voor jou: “Ga gewoon eerst eens met iemand mee en kijk of het bij je past. Het lijkt soms heel erg makkelijk, maar dat is het niet.” Volgens Marije moet het bij je passen en moet je het om de juiste redenen willen doen.

Vind je het leuk om wat te zien van de wereld of Nederland? Vind je het geen probleem om alleen te zijn en vind je dit zelfs fijn? Dan is, volgens Marije, het beroep van vrachtwagenchauffeur echt iets voor jou.

Heb jij ook passie voor transport?

Is na het verhaal van Marije jouw passie voor transport of jouw zin in een nieuwe uitdaging aangewakkerd? Laat het ons weten via 0513-610380 of werken@werfftalent en wij zorgen dat jij jouw passie voor transport kunt uitvoeren! Wij zorgen voor de match!

Wil je net als Marije ook jouw verhaal vertellen? Stuur een mailtje naar info@werfftalent.nl. Wie weet vertel jij ons binnenkort meer over jouw passie voor transport!


Contact

Werff talent
Haskeruitgang 101
8447 CK Heerenveen
T 0513-610380
info@werfftalent.nl

Contactformulier